Klantervaring

Veilig internetten tips

We zien steeds vaker berichten voorbij komen op Facebook maar is alles waar wat wij lezen? Of is het fake news. Het is lastig om tussen alle content die je voorbij ziet razen te filteren wat nu wel en niet te vertrouwen is. Wij geven jou 9 tips voor veilig internetten!

Tip 1: controleer altijd de link om veilig te internetten

Op Facebook en andere social media kanalen delen mensen veel. Soms zelfs zonder te kijken hoe betrouwbaar de link of URL is. Zo kan het voorkomen dat er links gedeeld worden waarin nieuws staat wat niet juist is. Maar ook kan het voorkomen dat je met gegevens in moet loggen en dat deze website aan de haal gaat met jouw inloggegevens. Dit kan niet alleen voorkomen op social media platformen maar ook in e-mails. Check dus altijd of de url klopt.

Tip 2: Zorg voor een up-to-date browser

De browser op tijd updaten zorgt naast verbeteringen en (fout)oplossingen ook voor extra beveiliging. Zorg er dus voor dat je de laatste updates installeert voor je browser – al geldt dit eigenlijk voor alle software die je gebruikt. 

Ideaal om ook toe te voegen aan je browser is een ad blocker. Dit zorgt voor minder reclame. 

Tip 3: Sla geen wachtwoorden op in je browser

Hoe klinkt zo eenvoudig in gebruik. Want jouw wachtwoorden staan er al als jij aankomt op de website en in moet loggen. Maar slim is het niet; mocht je computer in verkeerde handen vallen kunnen zij zo overal inloggen omdat het automatisch inloggen volledig ingevuld is. 

Tip 4: Tweestapsverificatie gebruiken om veilig te internetten

Hierover schreven wij al eens eerder een blog. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je bijvoorbeeld via een SMS bericht een code die je weer in kan vullen op de desbetreffende website of app. Ook bestaan er twee staps verificatie apps hiervan maken bijvoorbeeld Microsoft en Google gebruik en je ziet het al meer verschijnen. Dat komt omdat dit ook echt een extra beschermingslaag toevoegt.

Tip 5: Back-up jouw gegevens 

Of je gegevens nu in de cloud of op een externe harde schijf opgeslagen staan maakt verder geen verschil. Zolang je in ieder geval maar zorgt voor een gedegen en werkende back-up oplossing. Het is ontzettend vervelend als jij jouw gegevens kwijt raakt door een hack, computercrash of gegijzeld wordt via ransomware. Daarom is het belangrijk om je gegevens op een goede en veilige plek op te slaan. 

Tip 6: gebruik een antivirus programma voor veilig internetten

Je computer bevat het een en ander om virussen tegen te gaan. Maar nooit zo goed als een antivirusprogramma. een extra antivirus programma zorgt voor meer veiligheid. Het is software ontwikkeld met maar één hoofddoel: beschermen tegen virussen en andere narigheid van het internet.

Tip 7: Browser plugins

Controleer de instellingen van je browser eens in de zoveel tijd. Wij raden aan om dan te letten op de veiligheid en privacy van je plugins. Plugins zijn kleine stukjes software, geschreven door derden. De betrouwbaarheid van je browser staat niet gelijk aan die van derden. Je installeert plugins namelijk zelf, dus verdiep je in de maker en kijk welke gegevens opgeslagen en verwerkt worden.

Tip 8: Password/wachtwoord manager

veilig internetten

Word je ook gek van al die wachtwoorden? LastPass is het antwoord. Zoals ze zelf aangeven, het is het laatste wachtwoord dat je ooit nog hoeft te onthouden. Echt geniaal en 100% veilig. Omdat we deze tool dus echt gewoon helemaal te gek vinden, raden wij het iedereen aan! LastPass is te gebruiken op desktop en op je smartphone als app!

De meeste beveiligingslekken komen door de gebruiker zelf. Hergebruik van wachtwoorden is hiervan een mooi voorbeeld. Unieke en moeilijke wachtwoorden kun je echter onmogelijk onthouden, maak daarom gebruik van een password manager. Met één hoofdwachtwoord heb je toegang tot al jouw wachtwoorden.Gebruik wel de dual-verification methode die ze aanbieden zodat je via bijvoorbeeld je mobiel moet verifiëren. Dat hoeft maar 1x per dag.

Een password manager biedt software voor je computer en een plugin voor je browser. Zo genereer je makkelijk unieke wachtwoorden per website én vul je ze ook automatisch in. Maar dan wel veilig, niet zoals browsers wachtwoorden opslaan.

Tip 9: maak gebruik van een VPN

Met een VPN (Virtual Private Network) maak je een versleutelde connectie tussen je apparaat (smartphone, laptop, desktop) en een VPN-server. Hierdoor krijg je een nieuw IP-adres waarmee je online gaat. Dit IP-adres wisselt regelmatig. Je privacy is nu beter beveiligd, maar let op dat je niet volledig anoniem bent. Vooral de keuze van een betrouwbare gratis of betaalde VPN-aanbieder is belangrijk.

Wij schreven  al eens eerder een blog over veilig internetten, deze vind je hier: Tweestapsverificatie en veilig internetten. Meer informatie vind je via Nationaal Cyber Security Centrum (Ministerie van Justitie en Veiligheid)

veilig internetten

Heb je interesse in onze diensten of heb je vragen?

Neem gerust contact op en bespreek de mogelijkheden

Klik hier voor onze disclaimer en privacy statement

Wil je wat weten over dit onderwerp?
Vraag het ons gerust!

Klik hier voor onze privacy statement