Gebruik niet zomaar foto’s die je online vindt. Dat kan je hoge boetes opleveren.
Wat een titel niet, maar het is dan ook echt iets om echt rekening mee te houden. We horen helaas namelijk al vaker dat mensen een rechtszaak aangespannen krijgen omdat ze aangeklaagd zijn voor het gebruik van afbeeldingen waar ze geen toestemming voor hebben van de auteur. Gebruik jij foto’s op je site of elders? Lees dan echt even verder tenzij je alles al weet over auteurs-, gebruiksrecht, copyright en meer.
Eerst even kort door de bocht, waar hebben we het over. Veel mensen denken dat als ze een foto via Google of anders vinden ze deze afbeelding gerust kunnen gebruiken. Wel… dat kan dus absoluut niet. Doe je dat wel en komt de maker van die afbeelding er achter dan ben je altijd de Sjaak en kun je een fikse boete krijgen. Geen enkele afbeelding, illustratie, icoon, tekst of ander materiaal mag je gebruiken zonder toestemming van de maker. Dit is standaard vastgelegd in de wet en dus ook automatisch van kracht. Hier hoef je als maker, fotograaf, tekstschrijver etc. zelf niets voor vast te leggen.
Goed… maar hoe groot is de kans dat iemand er achter komt dat jij zijn/haar afbeelding van Google hebt geplukt?
Wel… die kans wordt al groter vandaag de dag. Er zijn tegenwoordig juridische bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opsporen van afbeeldingen die ongevraagd gebruikt worden. Die gaan bijvoorbeeld als volgt te werk. Ze zoeken op internet naar een (willekeurige) fotograaf, bekijken dan zijn afbeeldingen en speuren vervolgens (met een programma) het internet af om te kijken of deze afbeeldingen wellicht in websites gebruikt worden.
Vinden ze dat, dan nemen ze contact op met de fotograaf en melden hem dat dit het geval is. De fotograaf weet natuurlijk direct of dat wel of niet klopt (het gebruik van zijn foto’s op andermans website). Heeft hij/zij diegene nooit toestemming voor gebruik gegeven> Dan stuurt de jurist in naam van de fotograaf direct een enorme boete naar de misbruiker. Reageert die niet, krijgt ie herinneringen. Reageert die daar niet op volgt er een kort geding. Dat is een strijd die je (theoretisch) altijd gaat verliezen.
De jurist verdient er zo geld aan.
Zo ook de fotograaf en die hoeft er verder niet zoveel te doen. Dus een prima verdienmodel. Ten koste van jou weliswaar maar ja dat zal hun lekker boeien.
Het enige dat je kunt doen is aantonen waarom je het hebt gedaan (“ik wist het echt niet”, werkt in de rechtbank niet) en wellicht de hoogte van de boete bestrijden door te kijken of die realistisch is. Dat laatste kan behoorlijk verschil maken als je het goed onderzoekt , maar het gaat je geheid geld kosten. En meer geld dan wanneer je de foto gewoon had aangeschaft of laten maken door een fotograaf.
Door de huidige online zoekrobots is dit misbruik een stuk eenvoudiger te achterhalen. Daarom groeit die markt van juridische partijen die dit zoekt en uitvoert steeds verder. En dus wordt de kans dat je aan de beurt bent de komende jaren al groter en groter.
Wees dus slim en gebruik alleen eigen afbeeldingen. Gemaakt door jezelf of een fotograaf die je hebt ingehuurd en waarmee je duidelijke afspraken mee hebt gemaakt m.b.t. het gebruik. Of zorg dat je de aankoopfactuur van de foto’s hebt met licentieovereenkomst.
Dat is tevens de reden waarom wij altijd het liefste werken met eigen fotografie en eigen gemaakte illustraties. Check ons werk op onze site studioviv.nl/cases
Nog meer weten over dit onderwerp?
Lees hier: https://support.dodo.nl/auteursrecht-copyright-gebruikersrecht-en-meer/
Dit is dus een afbeelding van ons zelf 😉
Heb je interesse in onze diensten of heb je vragen?
Neem gerust contact op en bespreek de mogelijkheden